Vad firas den första söndagen i november?

Kort svar: Numera firas ”alla själars dag” den första söndagen i november. Från slutet av 1700-talet till mitten av 1900-talet firade man alla helgons dag första söndagen i november.

Alla helgons dag (1 november) är en dag som var helgdag i Sverige under hela den katolska medeltiden, redan 1198 finns den med i Vallentunakalendariet som en andra rangens helgdag. Det var inte förrän 1772 som alla helgons dag togs bort som självständig helgdag.

När alla helgons dag inte längre var en helgdag flyttades det kyrkliga och till stor del också det folkliga firandet av alla helgons dag till den nästföljande söndagen, vilket ju blir den första söndagen i november. Om man t.ex. läser annonser från det tidiga 1900-talet så är det på ”allhelgonasöndagen” som man tänder ljus på gravarna.

Under första hälften av förra seklet så ökade intresset att tända ljus på gravar vid alla helgons dag. Dessutom ville man flytta helgdagar från våren till hösten. Således beslutade man 1953 att återge alla helgons dag sin forna status som helgdag, men nu på den lördag som inföll mellan 31 oktober och 6 november.

I den nya evangelieboken som Svenska kyrkan antog 1983 kallade man den första söndagen i november för ”Söndagen efter alla helgons dag”. Det diskuterades redan då att kalla dagen för ”alla själars dag” men det skulle dröja till 2003 innan namnet alla själars dag började användas.

Skrivet av Mattias Axelsson (2022-10-26)

Källor:

Nya helgdagar” SvD 1982-05-14

Herlitz, Gillis (2007) Mors dag och Halloween. Festseder i förändring. Doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

Ljusen på gravarna och andra ljusseder : nya traditioner under 1900-talet / av Mats Rehnberg (1965)

Därför firar vi alla helgons dag” Populär Historia 2019-11-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s