Hur länge har uppesittarkväll dagen före julafton förekommit?

Kort svar: Att anordna uppesittarkväll dagen före julafton är en tradition som funnits sedan det tidiga 1900-talet.

Före det elektriska ljuset var det vanligt att man under årets mörka månader hade kvällar då familjen och folk på gården samlades för att göra olika sysslor i brasans sken. Då var inte uppesittarkvällarna kopplade specifikt till jul.

Det är under 1900-talets första hälft som uppesittarkvällen specifikt knyts till dan före dopparedan. Så här skriver Nordiska museet:

Uppesittarkvällen kom [ under 1900-talets första hälft] framför allt att förknippas med dagen före jul, som ofta innebar extra mycket sysslor. Då förändras också uppesittarkvällens bestyr mer till att tillhöra kvinnan i huset.

Från 1949 började radion sände programmet ”Endast mamma är vaken” timmarna före tolvslaget på kvällen före julafton. Programmet sändes sedan i 25 år. Första gången som en uppesittarkväll visades på svensk teve var dagen före julafton (23 december) 1964.

Det program som numera förknippas tydligast med uppesittarkväll torde vara Bingolotto som sändes första gången 1993 under rubriken ”Lokets uppesittarkväll”. Medverkade gjorde bl.a. Christer Sjögren, After Shave och Kikki Danielsson.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-26.png

Efter ett kort mellanspel med Joakim Geigert 1994 var ”Loket” tillbaka 1995. Eftersom 23 december då var en lördag sändes Bingolotto – final på kvällen från 18.30 till 23.00 med paus för Nyheterna. Även om det inte kallades för ”Uppesittarkväll” 1995 så var programmet det i praktiken.

Första gången som Bingolotto sändes som en ren ”uppesittarkväll” var 1996. SvD skrev vid sin TV-tablå:

Frågan vad som är mest uppseendeväckande under den stora TV-kvällen dan före dan – det faktum att Bingolotto för första gången sänds på en måndag eller att Sveriges Television inte bjuder på en traditionell uppesittarkväll?

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-12-11

Uppesittarkväll – en föränderlig tradition” Nordiska museet (läst 2021-12-11)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s