Vilket teve-program är på i bakgrunden under julfirandet i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton?

Kort svar: Teve-programmet som spelar julmusik under julaftonen hemma hos Karl-Bertil Jonsson är Nygammalt med Bosse Larsson.

Varje julaftonskväll sedan 1975 har strax över en miljon svenskar bänkat sig framför teven för att avnjuta den tecknade kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson.

I filmen finns en rad detaljer som är anakronistiska. Ett sådant exempel är att familjen Jonsson har teve-apparat trots att det kör gengasbilar på gatorna och taxeringskalendern är från 1942.

Förutom att pappa Tyko Johnsson somnar till filmen Lilla helgonet från 1944 så står teven på i bakgrunden under själva julfirandet i hemmet på Stjärnvägen 18. Det som då sänds är Julnygammalt med Bosse Larsson.

Julnygammalt sändes första gången julen 1972 och så här står det i tablån:

Bosse Larsson bjuder på kända tongångar och julens glada ledar tillsammans med Bröderna Lindqvist och många, många fler.

Sedan blev Julnygammalt ett stående inslag på jularna fram till och med 1992. En rolig detalj är att första gången som Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton sändes på teve (1975) så sändes Julnygammalt precis före.

TV-tablå 1975-12-24

Själva ljudet som hörs i programmet är dock, enligt uppgift, från skivan Hej Tomtegubbar med Bosse Larsson Och Bröderna Lindqvist ‎från 1972. Till skillnad från Julnygammalt så sänds Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton fortfarande.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2019-12-06

2 tankar om “Vilket teve-program är på i bakgrunden under julfirandet i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton?

  1. HEJ Beträffande TV programmet som spelar i bakgrunden när Tyko Jonsson sover är det inte något från Julnygammalt utan ljudet är hämtat från den julskiva som Bröderna Lindqvist, Bosse Larsson och Kjell Wigren spelade in 1972. Sedan är säkert Tage Danielssons andemening att de ska låta som Julnygammalt

  2. Detta blir helt rätt med att ljudet är från julskivan och naturligtis är det helt rätt med att andemeningen från framlidne Tage Danielsson – Det ska låta som Julnygammalt. Trevligt att kunna vara till hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s