Kort svar: Det finns olika förklaringar till att rätten Janssons frestelse heter som den gör. De två vanligaste är dels att den fått namn efter operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon och dels att den fått namn efter filmen med samma namn.
Janssons frestelse är en populär rätt både till påskbordet och till julbordet sedan mitten av 1900-talet. En klassisk Janssons frestelse är en gratäng som görs på potatis, ansjovis, lök och grädde. Den bygger på de klassiska ansjovislådorna från 1800-talet, men när potatis blev billigare än ägg så blev gratänger med Jansson-karaktär vanligare.
Källa: Flickr
Men varför heter den just Janssons frestelse? Det finns två olika förklaringar som förs fram av olika personer.
1. Operasångaren Pelle Janzon
Enligt en förklaring, som verkar osannolik, ska rätten Janssons frestelse ha fått sitt namn efter operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon som var verksam i Stockholm i slutet av 1800-talet. Enligt förklaringen ska det ha gått till så här:
en gång bjöd [Janzon] hem några goda vänner och vid hemkomsten upptäckte att det enda han hade hemma var potatis, ansjovis, lök och en skvätt grädde. Själv har jag experimenterat med ett flertal varianter av Jansson.
Det som talar emot denna förklaring är att namnet Janssons frestelse dyker upp i kokböcker och tidningar långt efter Janzons död 1889. Till exempel så saknas den helt i Iduns kokbok från 1911 där det däremot finns en hel rad andra rätter med ansjovis.
Första gången som rätten omnämns i SvD är en artikel från 1932 då den beskrivs som en rätt till ”smörgåsbord‘”.
Troligare än att en operasångare gett namn åt rätten är att namnet uppkommit senare – i början av 1900-talet.
2. Filmen Janssons frestelse
Enligt den andra förklaringen ska namnet på rätten istället ha kommit från en film med samma namn som hade premiär annandag jul 1928.
Det var Stockholmsfrun Elvira Stigmark som efter en biokväll med väninnorna bjöd på en liten vickning bestående av en varm smörgås med kokt potatis, ett ägg och två korslagda ansjovisfiléer. Filmen de såg hette just Janssons frestelse.
Denna varma smörgås ska senare ha utvecklats till den Jansson vi känner idag – en gratäng med potatis, ansjovis, lök och grädde.
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2019-04-25)
Källor:
”Janssons Frestelse” SR Meny 2006-10-12
”Folklig föda” Populär Historia 2006-09-20
Ingen tyck vilja fundera över varför en filmtitel 1928 är Janssons Frestelse. En mkt udda titel, eller hur? Den som skapade filmen och dess titel borde väl ha inspiration från något håll?? Det finns därför bra skäl att leta efter rättens namnrötter tidigare än hos fru Stigmark – vilket naturligtvis inte utesluter att damens vickning efter bion också spelar in. Men ska man forska i ords ursprung, bör man i detta fall se på tiden före filmen som visades 1928.