När börjar Ashura 2018 i Sverige?

Kort svar: Den muslimska högtiden Ashura börjar på kvällen den 20 september 2018.

De två största riktningarna inom islam är sunni-islam och shia-islam. Flera av de högtider som muslimer firar är gemensamma, medan några är specifika för respektive inriktning.

Bildresultat för Ashura

Ashura är en av de viktigaste högtiderna för shiamuslimer (och för en del sunnimuslimer) och det man högtidlighåller är minnet av imam Husayns martyrdöd vid Karbala år 680. Ashura infaller den tionde dagen i månaden muharam, men man inleder högtiden redan den förste i månaden. Varje kväll samlas man för särskilda böner och sorgesånger.

Den muslimska kalendern – som bestämmer när de muslimska högtiderna infaller – bygger på att en månad är lika lång som den tid det tar för månen att gå från nymåne till nymåne (29,5 dygn). Ett muslimskt år är tolv mån-månader.

Den muslimska kalendern har alltså också tolv månader (mest känd är förmodligen fastemånaden ramadan) men efter som de är kortare då blir det muslimska året också kortare – 354 eller 355 dagar. Detta gör att de muslimska högtiderna (ex. eid al-fitr och eid al-adha) är på olika datum i den svenska kalendern från år till år.

För muslimer började det nya året med månaden Muharram, som började den 11 september 2018. Muharram pågår till och med den 9 oktober. Ashura infaller, som nämnts, den tionde dagen i månaden Muharram – vilket då blir 20 september.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-09-20)

Källor:

Islamic calender

Hjärpe, Jan (2013)  99 frågor om islam : och något färre svar Leopard Förlag

Muslim prayer times

When is Ashura? Newsweek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s