Vem skrev text och musik till ”White Christmas” och vem sjunger den?

Kort svar: Text och musik till ”White Christmas” har Irving Berlin skrivit och originalversionerna är insjunga av Bing Crosby.

Någon gång under krigsåret 1940 (möjligen 1941) satt kompositören Irving Berlin på olika ställen i USA och skrev det som skulle bli världens mest sålda jullåt – White Christmas. Roy J Harris Jr skriver:

Exactly where and when Berlin composed ”White Christmas” is a mystery, because he offered varying accounts.

Sången White Christmas kom först till användning i filmen Holiday Inn (Värdshuset fritiden, på svenska). Filmen, med Bing Crosby och Fred Astaire i huvudrollerna, handlar om ett världshus som bara har öppet på helgerna. Där passade White Chrrstmas in väl.

Den 4 augusti 1942 hade filmen premiär i USA, men redan ett drygt halvår tidigare hade Bing Crosby gjort ett första framträdande där han sjöng sången. Det var i radioprogrammet Kraft Music Hall som Crosby på juldagen 1941 första gången sjöng White Christmas, bara några veckor efter Japans attack mot Pearl Harbor.

Single_Bing_Crosby_-_White_Christmas_cover

Några månader senare (29 maj 1942) spelade Crosby in sången tillsammans med John Scott Trotters orkester på skivbolaget Decca. Denna inspelning hamnade på topplistorna i oktober samma år (några veckor efter filmpremiären) och nådde förstaplatsen i USA sista oktober och behölls sedan toppositionen i elva veckor.

Dock är det inte den inspelning som gjordes 1942 som vi oftast hör idag. Originalbanden från den inspelningen blev – p.g.a. frekvent användande – skadade. Därför spelade Crosby, med hjälp av samma orkester som 1942, in en ny version av melodin i mars 1947.

De två versionerna är ganska lika men det går ändå att hör tydliga skillnader, orkestern spelar flöjt och celesta (en typ av klockspel) i början av den nyare versionen (1947). En annats enkelt sätt att höra skillnad är att Crosby betonar  det första ”christmas” olika i de båda versionerna (‘drea-he-a-ming’ med fyra stavelser i den äldre och ‘dreaming’ med två stavelser i den nyare).

Skrivet av Mattias Axelsson (2012-11-25 uppdaterad 2023-04-20)

Källor:

Harris Jr, Roy J ”The Best-Selling Record of All ‘White Christmas’ and the reasons it endures” i Wall Street Journal  2009-12-11

The hymns and carols of christmas 

Wikipedia: White Chritmas (song)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s