Kort svar: Den 30 november har Anders och Andreas namnsdag.
Under den katolska medeltiden i Sverige var närmare en tredjedel av årets dagar helgdagar. Förutom jul, påsk och pingst hade man gudstjänst på Mariadagar, helgondagar och alla apostladagarna.
Apostladagarna var drygt tio till antal och firades till minne av Jesus tolv lärjungar. Den 30 november firades aposteln Andreas – fiskare och bror till Petrus (som har apostladag 29 juni). Att Andreas har sin dag den 30 november beror på att han enligt legenden dog just det datumet år 60 e.Kr., under kejsar Nero. Andreas är – med sitt engelska namn St Andrew – skyddspatron för Skottland och 30 november är därför Skottlands nationaldag.
Andreas har alltså varit namnsdagsbarn den 30 november så länge som Sverige varit kristet. Sporadiskt har även Anders varit med, men det först i och med 1901 års nya almanacka som Anders för en permanent plats den 30 november. Han konkurrerar faktiskt ut Andreas som inte återkommer förrän 1986.
Andreasdagen (eller Anders) är förmodligen mest ihågkommen för sin minnesregel ”Anders slaska, julen braska”
Skrivet av Mattias Axelsson (2014-11-11)
Källor: ”St. Andrew.” The Catholic Encyclopedia. Vol. 1. New York: Robert Appleton Company, 1907. 11 Nov. 2014
af Klintberg, Bengt (2001) Namnen i almanackan. Gjøvik: Norstedts ordbok
Svensson, Sigfrid (1945) Bondens år. Stockholm:LT Förlag
Veckotidningen Allers utkom 11nov.korsordet Storkrysset ställer frågan
Aha. Det förklarar saken. Tack
Frågan om apostladagen sista november kommer från Storkrysset i Allers senaste nummer. se vad man kan lära av ett korsord!