När är det höstdagjämning 2023 i Sverige?

Kort svar: Höstdagjämningen 2023 infaller den 23 september kl. 08:49 svensk tid.

För att förstå vad höstdagjämningen är måste man veta hur jorden och solen förhåller sig till varandra och vad det har för betydelse. Som bekant rör sig jorden i en bana runt solen (ett år)  samtidigt som jorden rör sig runt sin egen axel (ett dygn).

Från jorden ser det ut som att solen rör sig över himlavalvet från öster till väster under en dag. Under ett år rör sig solen också vertikalt på himlavalvet utefter en bana som kallas ekliptikan. Runt jorden går också den tänkta cirkel som kallas himmelsekvatorn. Avståndet från himmelsekvator kallas deklination och för solens del varierar det på ett ungefär mellan 23 grader norr om himmelsekvatorn (sommarsolståndet) och 23 grader söder om himmelsekvatorn (vintersolståndet) under ett år.

1439721_11396259

Vid de två punkter där ekliptikan och himmelsekvatorn skär varandra infaller dagjämningarna – vårdagjämningen när solen passerar från söder till norr och höstdagjämningen när solen passerar himmelsekvatorn från norr till söder. Så här skriver SMHI om tiden vid höstdagjämningen:

Höstdagjämningen inträffar det ögonblick då solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg söderut, och vårdagjämningen när den är på väg norrut. Detta innebär att dagen och natten kring denna exakta tidpunkt är ungefär lika långa. Vi kallar dessa tillfällen för höstdagjämning och vårdagjämning. /../ På grund av skottårscykeln samt det faktum att vi har olika tidszoner på jordklotet så går det liksom för höstdagjämningen inte heller att ange något entydigt datum för vårdagjämnningen

Så här skriver SMHI vidare om detta datum:

Normalt ska då hösten ha kommit till Norrland, stora delar av Svealand och även det inre av Småland. Till västkusten och sydvästra Skåne anländer hösten normalt i först i mitten av oktober.

Skrivet av: Mattias Axelsson (2014-09-21, uppdaterat 2022-09-22)

Källa: Höstdagjämning och vårdagjämning smhi.se (2013-09-16)

Solstices and Equinoxes: 2001 to 2050 (2022-09-22)

2 tankar om “När är det höstdagjämning 2023 i Sverige?

  1. Pingback: Höstdagjämning | Mitt Universum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s