När är det kräftpremiär 2012?

Kort svar: Något givet datum finns inte längre, men de flesta anser att kräftpremiären bör firas 8 augusti eller första onsdagen i augusti (som i år – 2012 – är 1 augusti).

Kräftor har vi ätit i Sverige sedan åtminstone senmedeltiden. Själva traditionen med kräftskivor i augusti är dock betydligt yngre, från tidigt 1900-tal finns de första beläggen.

Den stora konsumtionen av kräftor ledde till att strikta regler för kräftfiske infördes. 1878 började Fiskestadgan för Hjälmaren gälla och den nionde paragrafen löd:

Kräftor må icke fångas under Juni och Juli månader.

Senare utvidgades förbudet att gälla alla Sveriges sjöar och tidsperioden då kräftfiske inte var tillåtet utsträcktes att gälla mellan 1 november och 7 augusti klockan 17.00. Eftersom premiären för kräftfisket var 7 augusti blev traditionen att hålla kräftskiva förlagd till nästa dag – 8 augusti.

Tidpunkten för kräftfiskets början ändrades i början av åttiotalet. I Fiskeriförordningen (1982:126) står om kräftfisket följande att läsa:

Fiske efter /../ kräfta är förbjudet under följande tider (fredningstider): från och med den 1 januari till klockan 17 den första onsdagen i augusti.

Idag finns inga nationella regler för kräftfiske  i Sverige även om det i vissa sjöar (ex. Vättern och Långsjön) fortfarande finns startdatum. Dessutom importeras 2.500 ton kräftor till Sverige varje år. Så därför går det inte att med bestämdhet avgöra vilket datum som man bör hålla kräftpremiären.

Källor: Kräftskiva – Nordiska museet och Allt om kräftor – och lite dill… av Kjell-Åke Andersson m.fl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s