Kort svar: Julmustens smak är en välbevarad hemlighet. Endast två personer känner till det ursprungliga receptet som så gott som all julmust bygger på.
Varje år dricker vi svenskar ca 50 miljoner liter must. Och även om julmust numer börjar säljas redan i slutet på september så säljs 40 miljoner av dessa liter i december (därutöver är det främst påskmust som dricks). Under julmånaden är julmust den mest sålda läskedrycken i Sverige, inte ens Coca Cola kan då konkurrera. Dess popularitet beror troligen på att smaken passar mycket bra ihop med den svenska högtidsmaten. Gastronomen har gjort ett diagram som tydligt visar julmustens grepp om december.

Julmustens försäljningsframgångar tyder på att det är något med smaken som svenskar gillar. Men vad är det då som gör att julmust smakar såsom det gör? Svaret är att det bara är två nu levande personer som känner till hemligheten bakom julmustens smak.
Så gott som all julmust som produceras i Sverige får nämligen sina smakämnen ifrån företaget Roberts i Örebro. Företaget Roberts är ett familjeföretag som grundades i början av 1900-talet av Robert Roberts och hans son Harry. Familjen tillhörde den växande frikyrkan och de båda grundarna försökte ta fram ett alternativ till julölen:
Efter flera års laborerande forskar Harry fram den svarta tillsats som liknar svagdricka till utseendet, men har en helt annan smak. Den berömda julmusten.
När de första flaskorna julmust började säljas kallades de faktiskt för julöl och först på 1920-talet började ordet ordet julmust att användas.
Eftersom det inte har varit möjligt att ta patent på julmust så är hemlighetsmakeriet med själva receptet nödvändigt. När P1-programmet Godmorgon Världen gjorde ett reportage om julmust fick man bara komma en bit in i fabriken för att hemligheten inte skulle avslöjas. De som känner till receptet är fabrikens ägare Göran Robert samt hans bonusdotter Bodil Ohlsson.
Skrivet av Mattias Axelsson (senast updpaterad 2012-12-25)
Källor: Den svenska julboken (1993) av Jan-Öyvind Swahn
”Julmustens hemlighet” reportage i Sveriges Radio 2009-11-22
”Härinne förvaras mustens hemliga recept” nt.se 2018-12-20
”Söt hundraåring älskas av många” dn.se 2010-11-29
Det var en av orsakerna till att Pripps som hade licens på Coca~Cola för ex antal år sedan blev av med den, ”ville” inte lägga så mycket på CC, då det krockade med eras egna ”Jul Must”
Så CC började köra eget i Sverige!!!
God Jul
Kram
M
Pingback: Julmusten – ett unikum?