När är kyndelsmässodagen 2009?

Kort svar: Den ”riktiga” kyndelsmässodagen är alltid 2 februari. Men söndagen efter 2 februari bär också namnet kyndelsmässodagen, i år är  8 februari kyndelsmässodag eftersom 2 februari är en måndag.

Ordet kyndel i kyndelsmäss är ett gammalt ord för ”ljus”. Att vi firar kyndelsmässodagen beror på bibeltexten i Lukasevangeliet 2:22-24:

När tiden var inne för deras rening enligt Moses lag tog de honom till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren det står nämligen i Herrens lag att varje förstfödd av mankön skall helgas åt Herren och för att offra två turturduvor eller två unga duvor, så som det är föreskrivet i Herrens lag.

Den Herrens lag som åsyftas är 3 Mosebok 12:

När en kvinna får barn och föder en pojke, är hon oren i sju dagar, lika länge som när hon har menstruation. Den åttonde dagen skall pojkens förhud skäras bort. Sedan skall hon vänta i 33 dagar under sin blödnings- och reningstid. Hon får inte röra vid något heligt eller komma in i helgedomen förrän reningstiden är slut.

Sammanlagt blir det (7+33) fyrtio dagar. Fyrtio dagar efter jul är 2 februari som fram till 1772 var kyndelsmässodagen. År 1772 flyttades kyndelsmässodagen till närmaste söndag.

Den nuvarande lydelsen i kyrkoordningen (28 kap) är att kyndelsmässodagen infaller:

den söndag som infaller under tiden den 2-8 februari

Och efterspm 2 februari i år är en måndag blur kyndelsmässodagssöndagen sent, nämligen 8 februari.

Läs även andra bloggare om , , ,

En tanke på “När är kyndelsmässodagen 2009?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s