Vilken dag bör vi fira halloween i Sverige?

Kort svar: I USA firas halloween alltid 31 oktober, men eftersom alla helgons dag i Sverige alltid är på en lördag (oavsett datum) finns det de som firas ”svensk halloween” på fredagen före alla helgons dag.

Halloween infaller enligt traditionen den 31 oktober eftersom halloween är en sammandragning av All Hallow’s eve (Alla helgons afton). Allhelgonadagen har, sedan tidig medeltid, firats i den katolska kyrkan 1 november och således blir aftonen den sista oktober.

Halloween-pumpor

Problemet när halloween skall överföras i en svensk kontext (vilket det börjades med runt 1990) är att vi i Sverige inte längre firar allhelgonadagen den 1 november, utan alla helgons dag den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Under vissa år kan allhelgonadagen och alla helgons dag infalla samma dag (de år då alla helgons dag infaller 1 november).

Den ”riktiga” (då barn går och frågar om ”bus eller godis”) halloween är således alltid 31 oktober, men många skolor och föreningar väljer att anordna halloweenfester och halloweendiscon på fredagen i allhelgonaveckan – alltså den svenska alla helgons afton.

Skrivet av Mattias Axelsson (2007-10-26, uppdaterad 2013-10-07)

Källa: Herlitz, Gillis (2007) Mors dag och Halloween. Festseder i förändring. Doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

48 tankar om “Vilken dag bör vi fira halloween i Sverige?

 1. Om vi importerar det keltiska nyårets festivitet, alltså slutet av skördesäsongen, bör vi göra det med datum och hela faderullan. Således den 31 oktober.

  Vi bör också kalla det Samhuinn, det gaeliska ordet för novemberfest. Att det kallas alla helgons dag är ett kristet påfund (liksom datumet 1 november) som vi inte bör befatta oss med.

  Det kan väl förvisso vara kul med importerade roligheter, men vi har ju våra lokala kalendariska traditioner med samma innebörd.

  • Vi har helt rätt vår egen kristna skördefest med Tacksägelsedagen så den behövs inte importeras. Annars är det faktafel på faktafel av de snart 2000åriga traditionerna och i vårt land ”nationellt sett”, 1000-åriga kristna tradition av de 3 dagarna som firas Alla Helgons dag, Alla Själars dag, Allahelgonadagen. Sedan slutligen är det Kristna traditioner som blivit kalenderförda redan på 1000-talets slut i vårt land. Jag har faksimil kopia (och har lästa och hållit i originalet) på Vallentuna-kalendariet från 1198. Både rätt men i lite fel ordning !

 2. Grejen är ju att vi inte har importerat den keltiska skördefesten Samhain, utan vi har importerat den amerikanska festen Halloween. Ska skriva mer om den historien nästa vecka när Halloween faktiskt inträffar.

 3. Men den amerikanska festen Halloween är förstås en förkristnad variant som irländarna i landet förvaltade. Och den firas alltjämt den sista oktober. Så varför i helskotta skulle man ändra på detta datum? Vi har redan ändrat tillräckligt många datum i det här landet.

  • då tycke rjag du ska hålakäften spöken finns dom du ska bara veta vad som hänt mig jag ahr set en svävande kruka bord som ramlar röster som sjunger utan för mit fönser när firar man helloween när går man bus elelr godis när pyntar man

   • Kära unga ”Whilma” !

    Först skall du lära dig att uppföra dig ordentligt (du vet väl att man kan spåra alla som gjort inlägg via internet) och inte använda ett otrevligt språk till dina medmänniskor. Sedan har du helt missuppfattat vad som skrivits. ”Spökerier” har inget med ”haraldsdotters” inlägga att göra. Men det är kanske inte så underligt då du uppenbart har vissa svårigheter med språket som gör att det krånglar till sig för dig både att läsa och förstår det som är skrivet. Sådant kan nog vara jobbigt. Nå men du bör nog lyssna mer på de som vet och uppföra dig bättre så kanske du kan få hjälp att pynta m.m. Med vänliga hälsningar L.

  • Ja där har du faktiskt i sak, helt rätt. Läs vad jag skrivit om Svenska Köpmannaförbundets* införande av detta. (* nuv. sedan 2 Okt 2009, Stiftelsen Svensk Handel)

   • Trevlig kanske man ska vara, men lycka till med att spåra någon genom IPadresser. Då är man rätt så duktig eftersom man i första hand blir tilldelad en IPadress av internetleverantören och de får inte ge ut IP adresser utan att det går till att bli ett polisärende. Sen även om man får tag på IPadressen så kan inte någon vanlig person koppla detta till en viss adress. Så man innan man alls skulle kunna bli spårad genom någon IPadress så ska man ha gjort något olagligt. Att vara otrevlig när man skriver kan som mest göra att man blir avstängd.

 4. Blogge: Halloween är en blandning av olika traditioner som uppkom i USA i mitten av 1800-talet. Det irländska bidraget var naturligtvis stort. Men oxå mexikanska, engelska och andra gruppers traditioner smälte samman i det som idag kallas Halloween.

  Det är så traditioner uppstår – genom sammanblanding av olika grenar. Därför går det sällan att spåra en traditions genuina ursprung.

  Jag förstår iofs hur du resonerar i att festen till Samhains firades 31 oktober och därför bör vi fira Halloween då, men av praktiska skäl är en fredag bättre att fira på i Sverige eftersom Allhelgonadagen inte är en helgdag.

  • Fakta-fel, bäste ”maxelson” !

   I stort sett alla kristna 2000-åriga helgdagar och traditioner finns nedtecknade i detalj och firas på samma sätt genom de sista 1900-åren med vissa få undantag. Varje dag är dag listad för olika firande eller ihågkomster ur den kristna traditionen uppkomna ur sig själva och sin egen religion och faktiska historiska händelser som noga nedtecknats och arkiverats och som än idag kan läsas. Klosterbibliotek och arkiv gömmer hela den mänskliga historien sedan 100 f. Kr. Det var ju faktiskt dessa som var och är historieskrivare. Jag vet (inte tror endast) att så är fallet då jag har sedan decennier Cárte Blanche att besöka många av dessa och kan då få läsa i skrifter som är 1000-åriga. Om ni visste vad noga nedskrivet allt är om precis allting.

 5. Jag ska på halloween fest på fredag (2 november 2007) men enligt olika hesidor på internet är det den 31 oktober. Och några kompisar säger att det är på lördag. Jag har inte riktigt förstått, när är dagen då man går ut och bus eller godis:ar i år?

 6. Hannele: Jo i USA är Halloween sista oktober, men eftersom vi i Sverige har valt att lägga firandet av Allhelgona på en rörlig dag så borde också vår allahelgonsafton (halloween) vara rörlig. Det är det jag försöker säga i posten ovan.

 7. Den rätta Halloween ska firas den 31 oktober. Tycker inte vi ska göra någon ”svensk” variant av det eftersom det från början inte är en svensk tradition. Bäst är att lära folk att särskilja på Halloween och Allhelgona så att ingen behöver känna sig irriterad för att det krockar.

 8. Pingback: 8 saker som Halloween och Allhelgonahelgen « Utsikt från höjden

 9. Men så här är det:
  Halloween är en Irländsk/amerikansk helg som alltdi firas den 31/10 – oavsett var i världen man är . M.a.o även så i Sverige [punkt]

  Alla Helgon Dag är en gammal katolsk helg som firar våra gamla helgon (fiins i katolisismen men ej i protestantismen). Vi har docj kvar helgen som ett minne och hedrande av våra avlidna släktingar, vänner och även om man så vill – kristna helgon. Datum för Alla Helgons dag varierar dock, baserat på andra kriterier.

  Men för allt i världen skilj på ”äpplena och päronen” här

 10. I och med att vi firar Halloween i Sverige så blir den per automatik en svensk högtid. Och då kan vi placera den hur vi vill i almanackan. Eftersom ingen längre firar allhelgonadagen i Sverige utan Alla helgons dag så anser jag det lämpligare (ibland) att fira Halloween på våra Alla helgons afton (alltså fredagen före Alla helgons dag)

 11. Citat: ”Man trodde att slöjan mellan människornas värld och andevärlden drogs bort under Samhain och att andar, både goda och onda, strövade omkring på jorden. De dödas själar antogs återvända till sina familjer, som brukade ställa ut mat och dryck till sina övernaturliga besökare i hopp om att kunna blidka dem och avvärja olycka. När barn i dag klär ut sig till spöken eller häxor och går från hus till hus och kräver att få godis för att inte hitta på något bus, för de alltså omedvetet vidare de gamla ritualerna från Samhain. Jean Markale säger i sin bok Halloween, histoire et traditions (Halloween – historia och traditioner): ”När barnen tar emot en gåva skapar de, utan att veta om det, ett slags symboliskt broderligt utbyte mellan den synliga och den osynliga världen. Därför är maskeraderna vid halloween … egentligen religiösa ceremonier.””

  Jag betackar mig…

  • Det är ungefär lika fel som att påstå att vi som äter julskinka för vidare de asatroende traditionen att galten Särimer slaktades och åts varje kväll och återuppstod varje morgon eller att alla som har påskris för vidare en antik sed med livsspö.

   Bara för att traditioner till formen liknar händelser i förfluten tid betyder det inte att man ”för traditionen vidare”.

   • Alldeles rätt Mattias. Den så förvanskade hedniska helgen Hollows Eve var en ren skräckens kväll där man var tvugna att skydda sig från dessa hemsökande själar. Man blidkande från början med offergåvor av ofrrade djur vars blod man hällde ut en bit från sitt hus för att slippa hemsökelsen ifråga, även människooffer utfördes för mycket länge sedan. Därefter så förvanskade man denna helg även på Irland ! Så visst har du rätt i ditt inlägga ! Mvh

  • Mats ! Du har både rätt och fel. Hollows Eve (de dödas/döda själars afton/natt) är ursprungligen en keltisk-hednisk afton som firades kvällen in mot natten 30 Oktober och efter Completoriumtid dvs efter 21.00 till 24.00. Efter midnattstimmen skulle man akta sig för att gå ut då de oroliga dödas själar var ute och gjorde otäcka hemsökelser. man satt därför fast 3 olika speciella växter på sina dörrar samt lade järnbitar på trösklar och i fönstergluggarna. Bästa var järn med skarp egg och udeen riktad utåt från huset sett. Vissa delar höll man sig vakna hela natten i mörkret och eldade hårt i skorstenen så att själarna inte skulle ta sig in den vägen (man trodde att själarna fruktade elden) men annars satt man i mörkret så att man inte i onödan lockade till sig själarna av mäsnkligt skapat ljus (talgdankar/oljelampor/fyrstickor m.m.) Att denna sed togs med till New York av Irländarna på 1800ö-talets senare del vet vi ju. Och sedan började denna mycket allvarliga förkristna hedniska dag att förvanskas (som det mesta) i NordAmerikanska Federationen / USA.
   Nuvarande förvanskade och kommersiella Halloween ( hist.”Hollows Eve”) är ju skapad och importerad från just USA. Där man under hela natten festar loss utklädda som om det vore Trettondagsafton (den internationellt traditionella maskeradsaftonen) och barnen som hämtat från serietidningarna i slutet av 1940-talet, springer utklädda och tigger godis (vilket även det är ett modernt påhitt av handlarna i USA under1949 och infördes succesivt under 1950-talet).

   Så denna moderna och grovt förvanskade Hollows Eve numera Halloween är en stollig USA-produkt som man inte lyckats införa i några andra länder i nån betydande omfattning.

   Olika länders handelsförbund/köpmannaförbund har givit upp marknadsföringen av detta. Det blev helt enkelt för stort ökande folkligt motstånd, som exempelvis i Japan och exakt på samma sätt som i vårt land som har egna mycket, mycket gamla traditioner som istället då har ökat lavinartat. Idag är Alla Helgona firandet rena folkrörelsen i vårt land. Vilket även glädjer våra kristna nysvenskar som flytt till vårt ”kristna land med vår kristna flagga* ” som dom uttrycker sig. (OBS de flesta flyktingarna är faktiskt kristna som kommer från kristna länder som övertagits alltmer av muslimerna.) ((* Faktainhämtning från Syrisk Ortodoxa kyrkorna samt Kaldeiska, Armeniska, Maronitiska, samt andra Ortodoxa / Katolska, mfl. kyrkorna))

 12. snälla skicka mejl till min gmail jag vill veta vicken dag man går bus eller godis och viklen dag min pyntar med spindlar och gör pumpor min mejl är till.whilmal@gmail.com jag gör vad som helst för att du ska skika talaom för mig vicken deag det är

 13. Pingback: Halloween! « Koffikann Spaces

 14. Men jisses så mycket felaktigheter som här uppvisats. Nå Natten mellan 30 och 31 firades/as denna ”Hollows-Eve natt”. Och det förhåller sig på samma sätt som med alla ”högtidsaftnar” dvs man firar den under kvällen/natten. Nå. Alla Helgons Dag som föregås av Alla Själars Dag är en kristen dag oavsett om man är Romersk katolik eller Kaldeísk Katolik tillika Evangelisk Luthersk eller annan Evangelisk kristen. Denna av Svenska Köpmannaförbundet påhittade köphelg importerades för att handlarna ansåg sig behöva ännu en köpfest helg där man kunde få in mer pengar i kassorna. I samband med detta så skulle man försöka att styra om att skapa en helt NY helg så att man hade både Alla Helgona Helgens köpfest til ytterligare en egen helg som kunde skapas. Jag kommer själv ihåg samtalen INOM Svenska Köpmannaförbundet som sedermera efter 1997 blev till Svensk Handel 1997 och året därefter tog detta fart och man igångsatte arbetet med detta. Svensk Handel har sedan dess övergått till en Stiftelsen Svensk Handel 2/10 2009. Dock har man arbetat i total motvind. Man hade lista på de få länder som försökt med samma sak. Vissa av oss påtalade att det skulle kunna bli som i Japan (som är lika kära i sina traditioner som oss svenskar) att folket inte skulle gå med på detta. Vi har samma fenomen med en känd amerikansk läskedryck som totalt förgäves försökt konkurrera ut vår älskade JulMust/PåskMust ch som totalt misslyckats. Däremot har det formligen exploderat i firande av Alla Helgons dag och Alla Själars dag under Alla Helgonahelgen. Detta kan vi se på alla gravljusen som säljes i otroligt många nya varianter. Inga varuhuskedjor satsar längre på Halloween mer än en liten hög med pumpor (där de flesta ändå inte säljs) och en liten hylla/rack med lite barnsmink och nån lösnäsa av spetsigt slag. De enda som numera vurmar för denna ”importerade köphelg” är dåligt pålästa journalister samt kulturknuttar som kallar sig själva för kulturelit. Men folket, de skapar bil och trafikkaos i storstäderna under hela helgen då de står i enormt långa bilköer för att ta sig till kyrkogårdarna samt till kyrkorna. Och detta hade aldrig Sveriges Köpmannaförbund eller Svenska Kyrkan kunnat gissa sig till för 16 år sedan. Folket gör som folket vill, helt tydligt !

 15. OBSEVERA Haloween är ingen införd officiell högtidsdag ej eller helgdag eller nationell arbetsfri dag som exempelvis 1:a Maj eller nationaldagen är.

  Arbetsfri dag som 1/5 eller 6/6 är införes av riksdagen efter omröstning. Man motionerade under decennier om Nationaldagens firande till att vara en arbetsfri dag. Men helgdag är det icke !

  Helgdag (Helig Dag) kan Endast införas av den kristna kyrkan efter proklamation och heligförklarande. Vi har haft dessa officiellt Heligförklarade dagarna under de senaste 1000 åren, varav en del är 1.700 – 1.900 år gamla. Exempelvis Helige Mikaels Dag från 410-talets början. Att det är en ”röd dag” är även det kommet utav att man givit de Heliga dagarna det Kristna Martyriets färg (som sedan socialismen har kopierat). Och det även kommet ur att man redan från början från Bibeln då man skrev allt vad Jesus själv sade med rött som är martyriefärgen och alluderande till ”Jesu offrade blod i Guds försoning med människan”, och de andras berättelse med svart. Den enda instans som kan utropa och införa en Helig dag (dagligt tal Helgdag) är således kyrkan. Däremot så kan staten / Riksdagen ta bort den arbetsfria delen av en helig dag exempelvis Annandag Pingst. Men denna firas än då i kyrkorna oavsett om man på grund av ny modernt påhitt och ”politisk kohandel” har gjort den arbetsfri så att vi kunde få en arbetsfri nationaldag då alla oavsett politik kan samlas som ett enda folk i vårt land. Men som sagt nån Helig Dag (Helgdag) är då inte och absolut inte 1:a Maj som är ”motståndar-dag till allt heligt”. Så lär fakta !

 16. Hej! Nu har jag djupdykt i ämnet och som jag förstår det så är Halloween och All helgons afton inte samma sak, något som både Gillis Herlitz (doktor i etnologi) samt Mats Danielsson (”Etikettdoktorn”) felaktigt antagit. Högtiderna har dock ett gemensamt ursprung som år 1781 [1] blev separata. All helgons afton/dag är en allvarlig högtid förknippat med att värna om de döda och tända ljus. Halloween är förknippat med att klä ut sig, pumpor, godis och festligheter. Halloween firar man den 31 oktober och All helgons afton firar man fredagen som infaller mellan den 30 oktober och 5 november.

  Med ovan argument tycker jag det är självklart att vi firar Halloween den 31 oktober.

  [1] http://www.etymonline.com/word/Halloween

 17. You’re so interesting! I do not think I have read through anything like that before.
  So nice to discover another person with original thoughts on this topic.
  Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something
  that’s needed on the internet, someone with some originality!

 18. Halloween är årets höjdpunkt för utövare av ockultism

  Halloween är årets höjdpunkt för utövare av ockultism. För dessa är den andliga innebörden i allra högsta grad en verklighet och man praktiserar ritualer med häxeri och spådom. Halloween är inte en oskyldig lek för barn och vuxna.

  Barn kan köpa dödsskallemasker och maskera sig till djävul med horn.

  Vi som är kristna måste protestera mot halloween­firandet och visa att alla helgons dag är en helg med ljus och hopp.

  Vi som funnit Jesus behöver inte frukta det onda för han har besegrat allt det onda och övervunnit ondskans makt på Golgata kors.

  Halloweenfirandet passar bäst i soptunnan där det hör hemma i avgrundens djup.

  Ulrik Petersson

 19. As long as you’re wanting to improve, your man will appreciate
  the effort. Yes lubricant has been shown to bring effective relief for
  the following conditions:. Let us first talk about the poeitive points
  – One thing we like about this system is that, besides gettting
  the guide in PDF format, additionally,you will purchase an audio version in the guide (that is helpful for
  those that hate to read, or those who want to learn via listening).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s