När inföll påskdagen 1818 i Sverige?

Kort svar: Påskdagen 1818 inföll i Sverige söndagen 29 mars.

Påskens datum har alltid varit en källa till förvirring. Grundregeln är att ”påskdagen är den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som kommer på eller efter den kalendariska vårdagjämningen (som är bestämd till 21 mars).”

Under mer än hundra år hade Sverige dock sitt eget sätt att räkna påskens datum. Efterr förslag från astronomen Anders Celsius började man 1740 beräkna påsken astronomiskt (inte utifrån tabeller och med fixerad vårdagjämning som i övriga Europa), vilket gjorde att svensk påsk under vissa år inföll på helt andra datum än den övriga kristna världen, t.ex. inföll påskdagen 1742 redan den 14 mars.

Ett annat exempel är påsken 1818 som i Sverige inföll 29 mars men i den övriga kristna världen – 22 mars – alltså på tidigast möjliga datum. Skillnaden beror på att Sverige utgick från den astronomiska fullmånen, som syntes söndagen 22 mars och därmed blev påskdagen nästföljande söndag. Men i övriga världen använde man den ecklesiastiska fullmånen som inföll lördag 21 mars och därmed blev nästföljande dag påskdag i resten av den kristna världen.

Mariestads Weckoblad 1818-03-28

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2021-03-30)

Källor:  Tid – en bok om tideräkning och kalenderväsen av Lars Olof Lodén

Nordisk familjebok (1889). Uppslagsord: påsk

Anomalous Easter Sunday Dates in Sweden and Finland

Datum 1818” itu.se

Full moon march 1818

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s