Till vilken film gjordes ”White Christmas”?

Kort svar: Sången ”White Christmas” användes först till filmen ”Holiday Inn” (”Värdshuset fritiden”, på svenska). 

Ingen högtid är så intimt förknippad med särskild musik som julen är. Varje år produceras och säljs mängder av olika julskivor, men som ohotad etta på listan över de mest sålda jullåtarna genom tiderna finns fortfarande en melodi som spelades in på fyrtiotalet – White Christmas med Bing Crosby.

Texten och musiken skrevs 1940 av Irving Berlin. Det första framträdandet med sång av Bing Crosby gjordes på juldagen 1941
i radioprogrammet Kraft Music Hall bara några veckor efter Japans attack mot Pearl Harbor. Sommaren 1942 spelade Crosby in låten tillsammans med John Scott Trotters orkester på skivbolaget Decca till filmen Holiday Inn som hade premiär i USA 4 augusti 1942.

Filmen Holiday Inn, med Bing Crosby och Fred Astaire i huvudrollerna, handlar om ett värdshus som bara har öppet på helgerna. Där passade White Chrrstmas in väl. White Christmas ligger som sista låt på skivan med musik från filmen. Denna inspelning hamnade på topplistorna i oktober samma år (några veckor efter filmpremiären) och nådde förstaplatsen i USA sista oktober och behölls sedan toppositionen i elva veckor.

Låten återkommer sedan i en film med samma namn 1954. Filmen White Christmas från 1954 har också Bing Crosby i huvdrollen och handlar om två bröder och två systrar som försöker sätta upp en föreställning för ett gammal befäl från andra världskriget. I filmens final sjunger Crosby en ny version av samma låt som han sjöng 1942.

Skrivet av Mattias Axelsson (2018-12-14, uppdaterad 2023-04-20)  – gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap

Källor:

Harris Jr, Roy J ”The Best-Selling Record of All ‘White Christmas’ and the reasons it endures” i Wall Street Journal  2009-12-11

The hymns and carols of christmas 

Wikipedia: White Chritmas (song)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s