Kort svar: Fössta tossdan i mass är en lokal företeelse i Småland som uppmärksammas den första torsdagen i mars och som förekommit sedan 2010.
En tradition är en företeelse som vi upphöjer till att vara en tradition. En tradition kan vara flera hundra år gammal (som t.ex. julen) eller helt ny (som ”fössta tossdan i mass”) då man ska äta ”massipantååta”.
”Fössta tossdan i mass” är en tradition som startades 2010 av Jonas Svenningson – en smålänning som flyttat till Stockholm. Så här lyder beskrivningen på facebook-sida:
Fössta Tossdan i Mass firas tack vare en ur dialektsynpunkt sällsynt lämplig kombination av ord innehållande det kontroversiella ljudet ”rs”.
Det är alltså framförallt det småländska sättet att uttala ”rs” som gjort att just första torsdagen i mars passat bra.
Intresset för ”fössta tossdan i mass” har ökat kraftigt från runt år 2017 då inte mindre än 142 artiklar skrevs i mars och över 7000 personer har gillat sidan på Facebook. Dock är det fortfarande väldigt tydligt ett lokalt småländskt fenomen. Förutom någon enstaka artikel i riksmedia är det bara småländska tidningar som skriver om ”fössta tossdan i mass”.
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-02-12)
Källor: Facebook-sidan ”Fössta tossdan i mass”
””Fössta tossdan i mass” – högtid som få känner till” SVT Småland 2016 (2016-03-03)
”Därför firar vi Fössta tossdan i mass” ETC Jönköping (2017-02-24)
Pingback: ”Fössta tossdan i mass” – Ninnis skrivklå'a