Kort svar: Att nyårsdagen kallas ”stora pizzadagen” beror troligen på en smart marknadsföringskampanj från företaget Onlinepizza med början 2008.
Tillsammans med diverse teveprogram (nyårskonserten från Wien, backhoppning från Garmisch Partenkirchen och Ivanhoe) torde förtäring av pizza numera vara det som starkast förknippas med nyårsdagen. Tidningarna fylls varje nyårsdag av artiklar om hur svenskarna äter mängder av pizza dagen efter nyårsfirandet.

Bild: Skärmdump från Google med sökorden ”pizza, tradition, nyårsdagen”
Men hur länge har den här traditionen funnits? Det mesta tyder på att hela idén med att äta pizza på nyårsdagen (eller åtminstone att uppmärksamma det) började runt 2008.
Det första belägget på nätet att kalla pizzaätandet på nyårsdagen för en tradition är från Sydsvenskan den 1 januari 2008:
Det har blivit tradition att äta pizza dagen efter nyårsafton. Så var det inte för tio år sedan, men det har blivit så därför att alla andra restauranger är stängda, säger krögaren Hamed Hemmat, som räknar med en 25-procentig ökning av omsättningen under nyårsdagen.
Första gången som någon av de rikstäckande tidningarna skriver om nyårsdagen som som ”pizzadag” är Metro 29 december 2008:
Nyårsdagen är årets stora pizzadag. Vi äter dubbelt så många pizzor som en vanlig söndag, som annars toppar veckostatistiken.
En ny rapport från Onlinepizza.se visar hur våra pizzavanor ser ut. I juletider väljer vi bort pizzan. Men när nyårsdagen kommer är suget alltså som störst.
Det finns sedan ett tydligt mönster. När de stora tidningarna och även bloggare de kommande åren (efter 2008) skriver om nyårsdagen som pizzadagen så är det nästan alltid Onlinepizza som används som en referens.
Redan i en intervju 15 januari 2008 (alltså ungefär samtidigt som den första artikeln i Sydsvenskan) säger grundarna av Onlinepizza att nyårsdagen är en av de dagar då de säljer bäst:
Entreprenörerna har nyss avverkat en av årets största pizzahelger, mellandagarna med nyårsdagen som höjdpunkt.
Det intressanta är att det nämns i förbigående och inte alls är det viktigaste i artikeln. Ett knappt år senare (december 2008) lanserades dock Pizzarapporten för första gången. Då nämner Onlinepizza att ”nyårsdagen är pizzaätarnas högtidsdag. Då fördubblas pizzakonsumtionen.”

Dock är det bara Metro (i den ovan refererade artikeln), av de stora tidningarna, som 2008 spinner vidare på att just nyårsdagen är en pizzadag. DN skriver om rapporten men nämner inget om nyårsdagen
Året därefter (2009) skickade Onlinepizza återigen ut en Pizzarapport där de bl.a. skriver:
Årets största pizzadag är Nyårsdagen, då äter vi tre gånger så mycket pizza som en genomsnittlig dag.
Nu (alltså årsskiftet 2009/2010) är det två tidningar (Smålandsposten och GT) som uppmärksammar rapporten och gör vinkeln att nyårsdagen är pizzadag.
Det stora genomslaget för rapporten och för idén att pizza är typisk mat att äta på nyårsdagen sker året därefter (2011). Då skriver Jnytt, Aftonbladet, NWT, Expressen och LT om nyårsdagen som pizzadag (och alla har kopplingen mellan nyårsdagen och pizza i rubriken) och samtliga hänvisar till Onlinepizzas rapport.
Kommande år blir det successivt fler och fler tidningar som gör en lättsam nyhet på nyårsdagen om hur mycket pizza svenskar äter på nyårsdagen. Norrbottens-kuriren skrev t.ex. 1 januari 2016:
Pizza på nyårsdagen är snart en lika väletablerad tradition som skinka på julafton och bubbel på nyårsafton.
Ingressen är dock hämtad från Pizzarapporten (Onlinepizza) för 2015:
Svenskarnas mattraditioner har på senare år gått bortom griljerad skinka på julbordet och champagne på nyårsafton till att nu även inkludera pizza på nyårsdagen; året mest populära pizzadag.
Etnologen Charlotte Hagström förklarar varför traditionen med pizza på nyårsdagen finns:
Traditioner måste tala till utövarna för att leva kvar, annars kommer de att dö ut. Det måste finnas tillräckligt många som tänker att det är skönt att äta pizza på nyårsdagen för att traditionen ska finnas kvar. Och det måste fylla någon slags funktion för de som utövar den. /../
Det är bra mat när man är bakfull, om man ska vara riktigt krass. Och så är det skönt att slippa laga maten själv. Många lägger ner mycket tid på sina nyårsmiddagar och är trötta dagen efter
Skriver av Mattias Axelsson (2016-01-01)
Källor: länkade artiklar i texten
Pingback: Åtta av tio svenskar: Tanken på pizza gör oss lyckliga | Hemmets
Pingback: Pizza gör oss lyckliga när vi är bakis | ELLE mat & vin
Pingback: Åtta av tio svenskar: Tanken på pizza gör oss lyckliga | ELLE
Pingback: Att tänka på pizza gör dig lyckligare – enligt ny undersökning | Femina
Pingback: Pizza gör oss lyckliga | Allas.se
Pingback: Nyårsdagen är årets pizzadag | Drömhem & Trädgård
Pingback: Åtta av tio svenskar: Tanken på pizza gör oss lyckliga | Allers
Pingback: Åtta av tio svenskar: Tanken på pizza gör oss lyckliga | Året Runt
Pingback: Din pizza i går kan ha varit en pr-kupp – Alkompis
Pingback: Kan din pizza i går ha varit en pr-kupp? – Boffo.se
Det var värst. jag skapade mig ett konto på Onlinepizza för ett par veckor sedan men har inte testat att använda tjänsten ännu, och nu missade jag ju att äta en pizza igår så jag får väl vänta ett år nu.
Pingback: Pizzabuffé på nyårsdagen. Hämtpizza på nyårsdagen är ett fenomen som..
Pingback: Fössta Tossdan i mass | Sten T Neckö
Pingback: Fössta Tossdan i mass | Sten T Neckö