Kort svar: Glögg (varmt och kryddat vin) blev en juldryck i Sverige i slutet av 1800-talet.
Glögg är varmt och kryddat vin som tilreddes med socker och sprit (ordet kommer av glödga som betyder just ”värma upp”). Att krydda vin för att dölja dålig smak och för att det ansågs hälsobringande är känt sedan antiken. Uttrycket ”glödgat vin” dyker upp i skriven form på svenska första gången i början av 1600-talet.
Iagh beder eder, mina wäner båda,
I wilia fölia migh hem till min
På en kanna glödgat wyn.
De medicinska kopplingarna – att kryddat vin skulle vara ”hälsobringande” – var troligen inte den primära anledningen till att man drack kryddat vin i Norden. Snarare berodde det på att vinet som kom till Sverige färdats långt och lagrats under ganska dåliga förhållanden. Att man drack det varmt beror på det kalla klimatet i Norden.

Det kryddade varma vinet var dock inte ”glögg”. Det var först när socker och sprit blev billigare och mer lättillgängligt under 1800-talet som glöggen gjorde entré. Så här skriver Swahn om glöggtillverkningen:
Då lade man ett rejält stycke socker på ett galler, slog en blandning av vin och sprit över sockret samt tände eld på det indränkta sockret, som därvid smalt och började droppa ner genom gallret. Ösandet fortsatte så länge det fanns socker kvar , och i grytan därunder fanns kryddorna.
Formen ”glögg” började användas under 1800-talet och i slutet av seklet blev glöggen en juldryck.
Under 1890-talet blev glöggen en svensk jultradition och varje vinhandlare med självaktning hade sin egen blandning – som såldes på butelj med tomtemotiv på etiketten.
Från 1917 så tillverkade det nybildade Aktiebolaget Spritcentralen (senare AB Vin & Spritcentralen) all glögg i Sverige och 1993 lanserade man varumärket ”Blossa” som idag totalt dominerar glöggmarknaden.
Idag är glöggen starkt förknippad med julmånaden och vi svenskar dricker ungefär 5 miljoner liter varje år. Under början av 2000-talet började Blossa med årgångsglögg och sedan slutet av 2010-talet har glögg också blivit en av ingredienserna i dryckesblandningen glubbel
Skrivet av Mattias Axelsson (2014-12-16)
Källor: ”Julens drycker” – systembolaget.se
Swahn, Jan-Öyvind (1993) Den svenska julboken Bra Böcker
Pingback: 3 traditionella drycker i Sverige – Inom-matbar.se