När är Eid Al-Fitr 2014 i Sverige?

Kort svar: Den muslimske högtiden Eid Al-Fitr firas i tre dagar med början måndagen den 28 juli.

Eid Al-Fitr är en fest i tre dagar som firas när månaden Ramadan är slut. Eid är det arabiska ordet för ”fest”, men kan även betyda ”återkommande”. Fitr är ungefär det arabiska ordet för ”fastebrytande” – alltså betyder Eid al-Fitr ”fastebrytandets fest”.

En månad i den muslimska kalendern och en månad i den gregorianska (kristna) kalendern är inte samma sak. En muslimsk månad följer månens faser (från nymåne till nymåne) medan en kristen månad inte har någon koppling till månen. Därför flyttar sig de muslimska månaderna (och även festerna) i förhållande till den gregorianska kalendern.

Moské

Ytterligare en sak som komplicerar bestämmandet av datum är att en muslimsk månad börjar först när nymånen faktiskt är synlig, även om det numer även kan vara ”astronomiska beräkningar”. Hur detta sker rent praktiskt varierar från land till land och mellan olika traditioner.

Vad gäller slutet av Ramadan 2014 och början av Eid Al-Fitr för samma år gäller att:

Baserat på generalsekretariatet för Europeiska Rådet för Fatwa och Forsknings uttalande [daterat 19 juli 2014] vill Sveriges Imam Råd meddela att månaden Shawal och Eid Al-Fitr inleds måndagen 28 juli 2014.

Även Göteborgs moské skriver att Eid Al-Fitr börjar 28 juli 2014.

Skrivet av Mattias Axelsson  (2014-07-26)

Källor: 

En tanke på “När är Eid Al-Fitr 2014 i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s