Varför är 14 juli flaggdag?

Kort svar: Den 14 juli är flaggdag eftersom det är kronprinsessan Victorias födelsedag.

Den blågula svenska flaggan är känd sedan mitten av 1500-talet, men det var först i slutet av 1800-talet som den började användas i någon större utsträckning. Tidigare hade flaggan främst varit en symbol för militären och kungahuset.

Dock var det länge oklart vilka dagar som man egentligen skulle hissa flaggan på. Först 1939 kom det på ett enskilt initiativ av Bestyrelsen för svenska flaggans dag en rekommendation om vilka dagar som skulle vara flaggdagar. Bland de dagar som rekommenderades som flaggdagar märktes dels flera av de allmänna helgdagarna men också flera dagar som kopplas till det svenska kungahuset – däribland kungens namnsdag och födelsedag och detsamma för drottningen och tronarvingen.

Sveriges flagga

Dock dröjde det enda till 1982 innan regeringen fattade beslut om vilka dagar som ska vara allmänna flaggdagar i Sverige. Bland de dagar som då blev allmänna flaggdagar finns kronprinsessan Victorias namnsdag (12 mars) och hennes födelsedag (14 juli).

När Victoria föddes 1977 var hon inte tronarvinge eftersom Sverige då hade agnatisk tronföljd (vilket innebär att vara en man kan ärva tronen) och under några månader efter sin födsel 1979 var Carl-Philip kronprins. Från 1 januari 1980 blev dock Victoria kronprinsessa i och med grundlagsändringen.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-06-26)

Källa: Förordning (1982:270) om allmänna flaggdagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s