Vilken dag säger man ”Glad Påsk”?

Kort svar: Ska man följa den kristna traditionen är det först på påskdagen man säger ”Glad Påsk!”, men självklart är det upp till var och en vilken dag man vill önska glad påsk.

Påsken är till stor del en kristen högtid, åtminstone rent historiskt. Det kristna firar när man firar påsk är Jesus död på korset och uppståndelsen på tredje dagen.

Att Jesus lidande död är en central del av det kristna påskfirandet innebär att stora delar av påskhelgen inte går i glädjens tecken för kristna. Fram till 1969 var t.ex. långfredagen en dag då varken affärer, biografer eller liknande etablissemang fick ha öppet enligt lag.

Påskliljor

Det är först på påskdagen – uppståndelsedagen – som den kristna påsken blir en glädjens högtid. Så här skriver Martin Maxén och Helena Waldetoft Lindroth

Påsken blir ”glad” först på påskdagen. Att säga ”Glad Påsk” när Jesus hänger på korset är egentligen konstigt, ”God Helg” passar bättre före påskdagen

Dock är det såklart inte alla som firar påsk på grund av kristendomen. Påsk kan ju firas som en vårfest med påskkärringar, påskgodis och god påskmat.

Skrivet av Mattias Axelsson (2012-04-05)

Källa: Glad Påsk! Martin Maxén och Helena Waldetoft Lindroth (s. 8)

3 tankar om “Vilken dag säger man ”Glad Påsk”?

  1. Pingback: Den glada påsken » Eva Sahlström | Eva Sahlström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s