När är första advent 2011?

Kort svar: Första söndagen i advent 2011 är 27 november.

Advent är en period omfattande cirka fyra veckor som påbörjas söndagen fyra veckor före juldagen. Eftersom juldagen alltid är 25 december kan den infalla vilken veckodag som helst. Första söndagen i advent är dock alltid en söndag och kan därmed infall på olika datum.

Om juldagen (som i år – 2011) är på en söndag så kommer första söndagen i advent vara fyra söndagar innan, alltså 27 november. Om juldagen däremot är på en måndag (och julafton på en söndag) är första advent istället 3 december.

Att första advent infaller 27 november betyder inte att Julkalendern på SVT 2011 börjar då – årets julkalender börjar 1 december. Dock har det inte alltid varit så. Fram till mitten av 70-talet började Julkalendern (som då hette adventskalendern) alltid första advent och kunde därmed vissa år innehålla fler än 24 luckor.

7 tankar om “När är första advent 2011?

 1. Jag har en fråga som någon kanske kan ge reflektion över…

  När jag hade tagit fram våra blockljus och satt dit siffrorna 1-4 på adventsljusstaken berättade jag att vi skulle börja med att tända ljus nummer ett. Min 4-åring ifrågasatte då varför man tänder första ljuset och inte det fjärde. För är det något man längtar efter, födelsedagen, det där kalaset eller vad det nu må tänkas vara så räknar man ned dagarna. 13 dagar till jag fyller år och 7 dagar till..? (Ja, ni fattar poängen). Så varför räknar man inte ned med hjälp av en adventssljusstake? 4,3,2,1? För det verkar för mig mycket mer logiskt än att agera så som vi gör nu; 1,2,3,4..?

  Någon som har något svar?

  • Till nalle333

   Det är därför, att
   1 = 1. advent,
   2 = 2. advent,
   3 = 3. advent
   4 = 4. advent.
   Det kan inte vara nedräkning, närman tänder ljusen.

   Vill tänka det på annat sätt, så kan du räkna, att nu är der 3 ljus kvar att tända, 2 ljus kvar och 1 ljus kvar och då är man framme. Så får du också nedräkningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s