När är påsken 2009?

Kort svar: Påskdagen 2009 är 12 april.

För den som vill göra det enkelt för sig är det bara att titta i en almanacka och där konstatera att påskdagen 2009 infaller söndagen 12 april. För den som vill räkna ut när påsken är då blir det svårare.

Att räkna ut när påsken infaller ett visst år är en mycket komplicerad uträkning. En vanlig (men tyvärr felaktig) minnesregel är att ”påskdagen är den söndag som följer närmast efter den första fullmånen efter vårdagjämningen”. De allra flesta år stämmer regeln, men eftersom regeln inte är korrekt är det vissa år som den inte stämmer.

Den korrekta definitionen av påskens plats i almanackan är att påskdagen är den söndag som infaller närmast efter den ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. Den ecklesiastiska (också kallad den metonska) fullmånen är inte samma sak som den astronomiska fullmånen, utan en fullmåne som räknas fram via tabeller och formler. Inte heller är det den astronomiska vårdagjämningen (som kan infalla på olika datum) som ligger till grund för påskens datum, utan den 21 mars oavsett om det är vårdagjämningens dag eller inte.

Anledningen till att den kristna kyrkan valde just den här metoden att bestämma datumet för påsken grundar sig i en vilja att det judiska påskfirandet och det kristna inte skulle hamna på samma dag.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s