Kort svar: Att muslimska högtider (ex. Eid al-Fitr) infaller på olika datum från år till år beror på att en muslimsk månad följer månens faser medan månaderna i den gregorianska kalendern (som de facto används i de flesta länder i världen) inte hat någon koppling till månens faser.
Julafton infaller 24 december varje år. Påskafton kan infalla olika dagar, men är i alla fall i mars eller april. Den muslimska högtiden Eid al-Fitr (alt. Id al- Fitr eller Eid ul-Fitr) infaller dock på olika datum varje år. Eller egentligen är det på samma datum, men räknat med en annan typ av kalender.
Den gregorianska kalendern (som vi använt i Sverige sedan 1753) utgår från jordens rotation kring solen. Ett år är ett varv runt solen – alltså 365 dagar (inte riktigt, men det justeras med hjälp av skottdagar vart fjärde år). Det gregorianska året har tolv månader, vilka trots namnet (månad) är helt oberoende av månens rörelser.
Den muslimska kalendern är å andra sidan en månkalender. Ett år i den muslimska kalendern är också tolv månader, men där är varje månad reglerad just av månens varv runt jorden. En månad blir således 29 eller 30 dagar och ett år blir 353 , 354 eller 355 dagar.
Eftersom det muslimska året inte stämmer överens med jordens rotation kring solen förskjuts dagarna i förhållande till den gregorianska kalendern. Ett datum i den muslimska kalendern är alltså inte samma dag i den gregorianska kalendern år efter år. Samma datum återkommer ungefär vart trettiotredje år.
Ramadan torde vara den mest kända av de muslimska månaderna och är månad nummer nio. Under Ramadan infaller den för muslimer obligatoriska fastan. I och med att Ramadan är slut och månaden Shawal börjar inleds också firandet av Eid al-Fitr.
Dessutom kan datumet för en högtid (ex. Eid al-Fitr) firas olika dagar av olika muslimer. Anledningen är att en muslimsk månad (för många muslimer) börjar först när nymånen faktiskt är synlig för det mänskliga ögat. För andra muslimer kan det vara ”astronomiska beräkningar” som avgör datumet. Hur detta sker rent praktiskt varierar från land till land och mellan olika traditioner.
Skrivet av Mattias Axelsson
Källa: Hjärpe, Jan (2013) 99 frågor om islam : och något färre svar Leopard Förlag