Vad är Sten Stures ben 19 januari?

Kort svar: Sten Stures ben (19 januari) är en nyskapad tradition från 2010.

Sten Sture var svensk riksföreståndare 1512 fram till sin död 1520. Han sårades dödligt när en kanonkula träffade hans ben vid ”Slaget på Åsundens is” 19 januari 1520. Nästan femhundra år senare bestämde sig privatpersonerna Niklas Freidwall och Sanna Krantz att skapa en tradition med anknytning till dagen. Niklas Freidwall säger att han och Sanna Krantz kom på idén 2009 och själva firade dagen första gången 2010. Orsaken till idén förklarar Freidwall så här:

Att ha något att fira under en grå och trist tid och se om vi kunde sprida och skapa en högtid. Det är en rolig tradition, det är gott med chokladbollar och det är kul att bli kontaktad nästan årligen av folk som du som vill veta mer.

Den nyskapade traditionen är att man ska kasta kanonkulor i form av snöbollar på varandra och därefter gå ni in för att äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar. Sten Stures ben går alltså inte, vilket ofta påstås, flera hundra år tillbaka i den svenska historien. Den skapades 2009 och firades första gången 2010 av två privatpersoner.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2023-01-19

Källa: Intervju med Niklas Freidwall 2022

Sten Stures ben – början till en medeltida tradition?” Gabi Louisedotter, Upptecknaren 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s