Vad är Black Friday i Sverige?

Kort svar: Black Friday (fredagen efter thanksgiving) är i USA starten på julhandeln och en rea-dag. Sedan 2015 är det också en rea-vecka i Sverige i slutet av november.

Thanksgiving Day är en av elva federala helgdagar i USA. Den 26 december 1941 undertecknade Dåvarande president Roosevelt en lag som bestämde att Thanksgiving Day hädanefter skulle vara en federal helgdag som firas den fjärde torsdagen i november. Fredagen efter Thanksgiving Day har kallas i USA för ”Black Friday” och är första dagen för julhandeln.

Exakt när termen ”Black Friday” började användas är oklart men sedan 2000-talets början är det en av de stora rea- och shopping-dagarna i USA. I Sverige började det rapporteras om från USA om Black Friday runt 2007. SvD har en helsida den 24 november 2007 med rubriken: ”Lockpriser fyller affärerna”.

SvD 2007-11-24

Ordentlig fart får Black Friday som koncept i Sverige runt 2015. I en artikel i SvD från 2015 spekuleras det i om Black Friday kommer att slå i Sverige. En analytiker menar att fler och fler söker på på begreppet medan en annan analytiker inte tror att dagen får något genomslag eftersom det inte är någon klämdag.

Dock kan man se en oerhörd ökning av antalet annonser med ”Black Friday-reor” under 2015.

Annonser i SvD 2015.

I en intervju med DN 2018 säger Patrik Müller, E-handelsexpert på betalningsleverantören DIBS

Readagen Black Friday har vuxit varje år sedan genomslaget 2015, inte enbart i betydelse för handeln utan även i omfattning. Fredagen har gått från att vara en dag till en helg, i år omfamnar e-handeln en hel vecka.

I Sverige är alltså Black Friday inte nödvändigtvis en exakt dag utan dagar (upp till en hel vecka) i slutet av november med rea-erbjudanden. Black Friday har vuxit i betydelse under åren efter att dagen kom till Sverige.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-11-11)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s