När infaller halloween 2010 i Sverige?

–> Vill du veta mer om halloween? Kolla in Högtider på Facebook<—

Kort svar: Ska du följa seden från USA ska du fira halloween 31 oktober. Men den svenska alla helgons afton (som då skulle kunna vara svenska halloween) är i år den 5 november.

Så här i oktober brukar ett vanligt diskussionsämne vara vilken dag halloween infaller egentligen. Om inte annat så märks det i sökstatistiken för min blogg.

Även om halloween verkar avta i popularitet så är frågan ändå intressant att diskutera eftersom det är går att resonera sig fram till två skilda svar, beroende på vilket perspektiv man lägger på högtider och traditioner.

Halloween är en högtid som relativt sent (mitten på nittiotalet) kommit till Sverige i någon större skala. Och till skillnad från t.ex. Eid al fitr så är det en högtid som inte kommit vi invandrare från andra kulturer utan via köpmän som velat lansera helgen.

Till Sverige kom halloween från USA. Det är den amerikanska varianten av halloween som vi i Sverige tagit efter. Den amerikanska bygger i sin tur på den irländska traditionen men har i USA förändrats från sitt ursprung. På samma sätt förändras och försvenskas såklart halloween när högtiden ska firas i en svensk kontext. Särskilt som den tidsmässigt ibland krockar med det svenska allhelgonafirandet att sätta ljus på gravar.

Halloweenpumpa

Och här närmare vi oss det problematiska. För i USA (och för den delen Irland) firas halloween alltid 31 oktober (eftersom det ju är alla helgons afton). Kruxet är att i Sverige firar vi inte längre allhelgonadagen 1 november utan alla helgons dag, vilken alltid är på en lördag (2010 – den 6 november). Därför är den svenska alla helgons afton i år (2010) 5 november.

För om man ska ha ett halloweenfirande bör det ske på kvällen före själva alla helgons dag. Problemet blir att vi i Sverige då avviker från det datum som är ursprungsdatumet, men å andra sidan är det precis sådant som sker när en högtid börjar firas i en ny kontext.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

24 tankar om “När infaller halloween 2010 i Sverige?

 1. Jag älskar hösten och halloween! Jag kommer att tända ljus och titta på nyinspelningen ”Halloween II” . Och jag ska vandra runt kyrkogården och titta på fladdrande ljus vid gravstenar. Jag önskar er en glad halloween :-)

 2. Jag förenklar alltid halloween varje år och låter det vara minst en veckas firande med pynt och skräckfilmer och allt det där. Fast fick jag välja en dag som är mer halloween än den andra så är det den amerikanska, den 31 oktober.

  (och för att göra lite smygreklam så har jag massvis med filmtips inför årets halloween på min blogg just nu – bara att välja och vraka)

  Happy haunted halloween! :P

 3. Halloween firas den 31 oktober och INTE på alla helgons dag. Det är, som du skriver, en amerikansk högtid och bör inte förväxlas med alla helgons dag, dagen då man ägnar sina tankar åt de som inte länge finns. Låt de sörjande få ha sin dag ifred från utklädda pajasar.

  Om vi anamammade Memorial Day skulle den då få sammanfalla med valborg för att de infaller i samma månad? Nej.

  • Elsa har helt rätt i sin kommentar. Halloween i USA har inte något ursprung i något som liknar vårt alla helgonfirande. Det råkar bara tidigare ha infallit på samma helg. Alla helgonfirande ska vara vackert och rofyllt, då vi minns våra kära som gått bort och troende vördar sina helgon. Halloween ska firas den 31 oktober. När nu alla helgonsfirandet är flyttat till en rofylld helg istället för som innan 1 nov, då vore det befängt att förstöra det genom att även flytta Halloween till samma helg, speciellt som de olika firandena inte har något med vartannat att göra.

   • Hej Mattias! Jag tror inte att de två namnen har samma ursprung…  
    Halloween liknar hallowed – som betyder ”helgat vare ditt namn” men inte togs namnet halloween för att helga guds namn, eller hur? Nej, det låter snarare som en språklek, man förvanskar ett ord för att sätta motsatt betydelse till det. Ett skojigt upptåg typ. Som inte hör ihop med vårt vördande av helgon och nära anhörigas bortgång.

   • Mattias har helt rätt! Halloween härstammar från flera olika sätt att hedra dom döda. Dock kommer flera saker från Halloween från olika kulturer. I vissa kulturer klädde man ut sig, i andra gav man bort gåvor. orkar inte skriva upp en massa saker här, men snurra runt lite på nätet och kolla :) Men! Halloween och alla helgons afton är väldigt olika och syftar helt och hållet på helt olika saker, men som sagt har de med varandra och göra.

 4. Halloween är ALLTID den 31 oktober för då sägs det att dörrarna mellan dödsriket och jorden står öppna. Där kommer spökena och zombiesarna in i bilden.
  Alla helgons dag har inget med detta att göra. Då hedrar man helgon och alla andra döda älskade.
  Synd att det blandas ihop…

  • Att alla helgons dag firas i november beror på att just skiftet oktober november ansågs vara en dag då många övernaturliga makter var i rörelse, precis som du skriver.

   Men då måste man oxå kunna se att det finns kopplingar mellan allhelgona och halloween.

   På samma sätt som det finns kopplingar mellan kristet julfirande och hedniskt dito.

 5. Hej Mattias du har gjort en härlig sida om Halloween och fått till en bra debatt. Men jag längtar efter den dag då vi har ett enhetligt firande av halloween, för nu när barnen firar på båda helgerna av ren förvirring blir det bara halvdant. Tänk om din sida kan bli en av dem där vi kan enas om ett och samma datum utan krångel.
  Jag undrar om inte du håller med om att det enklaste borde vara att välja den 31 oktober eftersom vi då respekterar ursprungsseden genom att fira på samma datum som i landet vi inspireras ifrån, samtidigt som vi undviker att störa vårt eget alla helgon firande? Det blir lättare att komma ihåg datumet med – samma som där seden kommer ifrån. Så vad säger du?

  • Det vore jättekul om vi kunde enas om en dag. Problemet med 31 oktober är att det datumet kan infalla vilken veckodag som helst (ex. tisdag) och då blir det svårt att ha ett halloweenfirande om det är en vanlig vardag.

 6. Ha! så många som kommenterar just nu. Blev bjuden på halloween fest men tycker det verkar konstigt eftersom jag trodde halloween skulle vara nästa helg o tyckte att alla andra tagit fel. men kanske är det inte så. blev även upplyst om att alla helgons dag var en helt annan dag! men är man nittiotalist så är man!

 7. För att förvirringen ska bli ännu större kan jag tillägga att den 1 november är Allhelgonadagen, alltså icke att förväxlas med Alla helgons dag. Knepigt, det där…

 8. Dom som vi skall fira Haloween med ringde igår och frågade om det inte var då vi skulle ha festen? Men pappa sa att det var nästa helg, jag tycker det är fel, alla säger ju att det är Haloween nu och det verkar ju stämma, så jag vet inte.

  Men är det verkligen helt fel att gå haloween på Allahelgonas dag? Själv tycker jag man ska få göra som man själv vill. Jag tycker faktiskt att haloween ska få ha sin plats någon gång i November.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s